Vår historie
Her er historien om Vestre Aker Musikkorps
Tekst: Svein Erik Bakken
Det står slik i korpsets første sekretærprotokoll, datert 7. januar 1970:
“Bakgrunn for stiftelsen av korpset: Når tjenestetiden i Gardemusikken nærmet seg slutten, ble en tanke kastet frem: stifte et nytt korps på sivil basis med grunnstammen fra Gardemusikken 1969. Det ble holdt et orienterende møte i Husebyleiren hvor ideen ble tatt vel imot. Det hadde vært et enestående godt kameratskap, og dette ville vi føre videre så langt det lot seg gjøre”.
På møtet ble det valgt et arbeidsutvalg bestående av Ole Midtlien, Haavard Holtet og Jan Hannestad. Som dirigent stilte Sverre Midtlien seg villig. Han hadde skaffet seg et godt ry i Oslo for sitt spill i Kringkastingsorkesteret og som dirigent ved korps i Aker. Det første møtet ble holdt på Ringside Kro. På møtet diskuterte man alle praktiske spørsmål i forbindelse med stiftelsen av korpset. Som et etableringsnavn ble det bestemt å kalle korpset Vestre Aker Musikkorps. Ellers diskuterte man rekrutteringskildene, om damers medlemskap og så videre. Totalt 11 menn var med på å stifte korpset og korpsets første leder ble Ole Midtlien».
Ingen av dagens musikanter var med og stiftet korpset, men vår trombonist Bjørn-Erik Nordahl har vært med siden 2. november 1978.
Utdrag fra referater
Sekretær Jan Hannestad referer følgende fra første øvelse 13. januar 1970: «I dag er den første øvelsen på Tåsen skole. Skolestyrer Lindahl ønsket velkommen til Tåsen skole. Det første nummeret korpset spilte var «Våren» av Edvard Grieg». Allerede på øvelsen 20. januar beslutter man å avholde et internt lotteri for å skaffe startkapital, loppemarked i februar 1970 og å delta i kretskonkurransen i 2. divisjon. Februar blir det bestemt at premiene i internlotteriet skal være henholdsvis en konfekteske, en kringle og en bløtkake.
Alt gikk ikke like bra i starten. Fra øvelsen 9. juni 1970 refereres det: «Siste musikkøvelse før ferien ble en fiasko. Kun 8 mann møtte, vi satt i parken utenfor Tåsen skole og pratet». Starten på høsten 1970 ble heller ikke så bra, da det refereres: «Første øvelse etter ferien. Få fremmøtte. Ingen spilling, men bare litt koseprat».
Korpset vokste uansett til i de kommende årene, og noen små pussigheter kan man lese fra sekretærprotokollen de kommende årene, her fra styremøte 19. januar 1971:
- Medlemmene pålegges å kjøpe ensartede notemapper snarest.
- Pga. dårlig oppmøte meddeles XXX at han ikke er medlem i korpset etter 31. januar – dersom han ikke øyeblikkelig kommer til øvelsene.
- Ellers innskjerpes det at fravær skal meldes formannen før øvelsen. Øvelsen starter kl. 18.30. Det innskjerpes at alle har møtt før den tid, mulig hentet instrumentkassa og klar til å starte øvelsen kl. 18.30. Styret minner om røykeforbud og opprydding.
Konkurransekorpset
VAM vinner den første konkurransen korpset deltar i, avholdt i Marienlyst skoles aula, 8. mars 1970, med 112,67 poeng med pliktnummer Band Sonata og selvvalgt nummer Dublin Overtyre. 28. april gjør korpset sitt første radioopptak.
21. mars 1971 deltar korpset i 1. divisjon i kretskonkurransen og spiller Norsk Kunstnerkarneval av Johan Svendsen. Det henvises til stadige radioopptak i Store Studio gjennom hele 1970-tallet og man har plateinnspilling allerede i 1971. 1980-tallet ble også preget av mange av de samme aktivitetene som 1970-tallet med kretskonkurranser, radioopptak, lokale konserter og enkelte ganger kortere korpsturer. I starten var en gjentagende tur til Gausdal svært populær.
I 1985 ansatte korpset den unge klarinettisten Ingar Bergby som dirigent, og det ble starten på en periode i korpsets historie som virkelig førte korpset opp blant de fremste i Norge. Korpset ble i hans dirigentperiode blant annet vinner av Janitsjarfestivalen på Hamar, og oppnådde 99 av 100 poeng med Symfoni i B av Paul Hindemith i 1987. I 1989 ble Norgesmesterskapet lagt til Janitsjarfestivalen i Hamar og korpset vant Norgesmesterskapets toppdivisjon med 94,1 poeng med dirigent Ingar Bergby.
Under hele 1990-tallet deltok korpset i toppdivisjonen i Norgesmesterskapet i Trondheim fra første deltagelse i 1992. VAM oppnådde flere plasseringer blant de tre beste, men ingen seier. Korpset oppnådde stor omtale i lokale spanske medier i Valencia i 1992 under musikkfestivalen «Certamen Internacional de Bandas de Musica». Korpset spilte Konzertmusik für Blasorchester av Hindemith, og oppnådde stor anerkjennelse hos dommeren Karel Husa, som heller ikke er noen ukjent dirigent.
Til topps i Norgesmesterskapets øverste divisjon gikk VAM igjen i 2000 og 2002, begge disse gangene med Thomas Rimul som korpsets dirigent. I 2002 vant også korpsets egen Vemund Bergland solistprisen for sitt fremragende paukespill i Karel Husas Concerto for Wind Ensemble. Korpset har gått til topps i Oslomesterskapet en rekke ganger.
Turer og andre musikalske opplevelser
Korpset har hatt en rekke utenlandsturer. Det er ovenfor nevnt tur til Valencia i Spania i 1992. Også i 1995 var korpset i Valencia, men reisemål som Sverige, Island, Tsjekkia og Malta er også steder korpset har besøkt med glede.
Korpset har bestilt og urfremført en rekke originalskrevne verk. Et av de mest kjente verkene er Olav Anton Thommesens «Musikk til en futuristfilm» som ble urfremført til korpsets 20-års jubileum i 1990.
Vi kan se tilbake på nylig gjennomførte, flotte musikalske opplevelser de siste årene. Det er nærliggende da å tenke på regionmesterskapet i Oslo Konserthus i 20. mars 2022 der korpset oppnådde 93 poeng med Bela Bartoks Dance Suite. Dommer Peter Szilway skrev følgende: «Glitrende uttrykk, gøy å høre på, flott sceneutstråling. Energi! Ungareren i meg digger dette». Dirigent den gangen var Rune Furøy Johansen.
Øvingssteder gjennom tidene
VAM har hatt faste øvingslokaler på følgende steder opp gjennom tidene:
- Tåsen skole
- Kringsjå skole
- Tøyen skole
- Frydenberg skole - her vi øver nå
Dirigenter gjennom tidene
Korpset har hatt følgende faste dirigenter:
- Sverre Midtlien
- Holger Gulbrandsen
- Ingar Bergby
- Hans Andreas Kjølberg
- Erlend Tunestveit
- Thomas Rimul (2 perioder)
- Cathrine Winnes
- Philip Hannevik
- Rune Furøy Johansen

Korpsets Stiftelses- og styreprotokoll 1970-77